15 Aralık 2010 Çarşamba

AV MEVSİMİ- İZLEMEYEN OKUNMASIN:)

Filmin kurgusunu, tekniğii eleştirmek hiç haddim değil.. zaten anlamam.. Cinsiyet körü izlenirse film güzel bence.. Olay çok önce çözülüyor, sonunu çok da beklemenize gerek kalmıyor.. ama olsun izleniyor yine de..

Kendimce eğer dikkatli bakılırsa filmin ne kadar cinsiyetçi olduğunu göstermek istedim, bu ne zırva demez, komplo teorisi ya da paranoya diyerek dalga geçmez, biraz düşünürseniz siz de fark edeceksiniz diye umuyorum..

*İdris (Cem Yılmaz) : yaşına bakma ne anasının gözüdür o..
br tane masum kadın göster bileklerimi keseyim...
güzel avrat otunu suyla karıştırınca kokusuz bir zehir olur, adı üstünde..
gibi (birebir yazamıyorum aklımda kaldığı kadarıyla) cümleleri sık sık tekrarlayan bir karadeniz ""deli"kanlısı"...
*Karısından sürekli şüphe duyması, kıskançlığı, şiddeti, hatta karısını öldürme istediği; Avcı (Şener Şen) tarafından: ben böyle deli seven görmedim diyerek sevginin en son hali olarak sunuluyor..
*İdris karakterini Cem Yılmaz gibi çok sevilen birinin oynaması, karakterin ara sıra sempatikleştirilmesi, ve cinayet masasının olayı çözmesi için gerekli ipucuna ölmek pahasına erişmesi, tüm cinsiyetçi tavırlarının görmezden gelinerek kahraman olmasına neden...
*Film 16 yaşında bir kızın cinayetinin çözülmesi üzerine kurulu ancak; Kahramanlar da, Katiller de erkek.. Kurbanlar; kadın..
filmdeki tüm kadınlar edilgen, hepsi ayrı bir teslimiyetçilik temsilcisi...
7 kadın var, var ama şöyle:


-Pamuk: öldürülen kız, 16 yaşında, baskıcı bir babası ve 2 abisi var, oldukça fakir..
zorla yaşlı bir adamla evlendiriliyor.. kaçıyor..
evden kaçmanın ve aşık olmanın karşılığı filmde belalı bir erkekten dayak yemek, bıçaklanmak ve üzerinde sigara söndürülmesi oluyor..
öldürülüyor..
-Pamuk'un annesi: kızının başına gelenlere de oğlunun başına gelenlere de yapabileceği bir şey yok, çaresiz.
-İdris'in karısı Asiye: aileleri istememelerine rağmen evlenmişler, ama İdris'in deliliklerine dayanamayıp boşanmış, çocuklarını bırakıp gitmiş, şimdi tek başına yaşıyor. Bir mağazada çalışıyor. Tüm bunlara rağmen İdrisle karanlık bir ortamda kaldığında hemen sevişme zaafını gösteriyor. Bunun üzerine İdris hemen evlenmek ister ama Asiye duygusuz bir şekilde İdris'i reddeder. İdris dolaylı da olsa onun yüzünden ölür.
-Avcı'nın karısı: Böbrek hastası ölmek üzere, bir defter yazıyor, öldükten sonra Avcı'nın yapmasını istedikleri: burdan anlıyoruz ki kadın adamın donundan ilacına kadar herşeyiyle ilgilenmiş yetmemiş..
-Çolakzade'nin karısı: sandığı şey; kocasının çok genç bir kıza aşık olması, kendisini boşayıp onunla evlenmesi.. buna rağmen fedakarlık yapıyor çocuklarının başından ayrılmıyor, büyük bir hoşgörü gösterip hiç ses çıkarmadan onlarla aynı evde yaşamaya devam ediyor..
-Çolakzade'nin kızı: hasta...
-Çömez'in sevgilisi: babası, babasının restorantları hayatının merkezinde, zaten onlardan birini işletiyor, babası tanışmak istiyor; tanışıyorlar, babası yemek yemek istiyor; yiyorlar. babası çömez restaurantta çalışsın istiyor, kız hemen Çömez'e teklif ediyor..

Hiç yorum yok: